10 Temmuz 2011 Pazar

Gıybet Çok Büyük Bir Günahtır

GIYBET NEDİR?

Bunu Peygambermiz Hz. Muhammed (S.A.V.) çok güzel açıklamıştır: "Gıybet; kardeşini hoşlanmayacağı bir şey ile anmandır. Eğer söylediğin şey onda varsa gıybet etmiş olursun. Şayet söylediğin şey onda yoksa o zaman iftira etmiş olursun"

"Allah'a ve ahiret gününe inanan ya hayır söylesin ya da sussun." (Hadis-i Şerif)

GIYBET ÇEŞİTLERİ

>> Fiziki Hususlarda Gıybet
"Falan kişi şaşıdır, kördür, keldir, yüzü sivilcelidir, boyu kısadır, şişmandır ..." vs.

>> Ahlak ve Karakter Hususlarında Gıybet
"Kötü huyludur, cimridir, asabidir,kibirlidir, riyakardır, korkaktır, acizdir, çok uyur, çok konuşur, çok yer ..." vs.

>> Dini konularda Gıybet
"Orucunu korumaz, namazını doğru düzgün kılmaz, zekatına dikkat etmez ..." vs.

>> Kılık-Kıyafet Konusunda Gıybet
Bir şahsın giyinmiş olduğu elbiseler hakkında arkasından "geniştir, dardır, uzundur, kısadır, çirkindir ..." gibi ifadeler kullanmak.

Sözün özü bir insan hakkında gıyabında konuşurken ağzımızdan çıkan lafa çok dikkat etmeliyiz. Eğer iyi bir şey söylemiyorsak, sussak muhtemel bizim için daha hayırlı olur.

YAYGIN GIYBET KALIPLARI

>> Ben Gıybet Etmiyorum ki!
"Ben gıybet etmiyorum onda olanı söylüyorum" gibi bir ifade iradi olarak söyleniyorsa bu çok tehlikeli bir günahtır. Çünkü açıkca haram olan bir şeyi helal saymış olunur. Kişide olanı söylemek zaten gıybettir. Olmasaydı iftira olurdu.

>> Ben bunu onun yüzüne de söylerim
Söylediğin şeyi arkasından söylediğinde gıybettir, yüzüne de söylemen o an gıybet yaptığın gerçeğini değiştirmez.

>> Kaş Göz İşaretleri
Bir insanı hafife almak için kaş-göz işaretleriyle tahkir etmek de bir nevi gıybettir.

>> Taklit Alışkanlığı
Başkalarının konuşmalarını, yürüyüşlerini, kusurlarını, tiklerini vs. taklit etmek günahtır. Böyle insanlar da Kur'an-ı Kerim'de Allah tarafından "Vay haline her hümeze ve lümezenin!" (Hümeze Suresi) denilerek tehdit edilirler.

>> Gıybet Olmasın Ama
Yapılan gıybete "Gönlümde zerre kadar kötü niyet yok ama.." veya "Gıybet olmasın ama ..." gibi fadelerle başlanması yapılan işin gıybet olduğu gerçeğini değiştirmez. Bu çok münafıkça bir günahtır.

>> Başkasını Yererek Kendini Övme
"Falanın işlediği şu kusurlardan beni koruyan Allah'a hamd olsun!" gibi bir ifadede hem kendini temize çıkarma, hem riyakarlık, hem de gıybet vardır.

>> Daha neleri var neleri! gibi muallak ifadeler kullanmak
"Daha neleri var neleri ama gıybet olmasın diye söylemiyorum" gibi bir ifade insanların hakkına çok kötü şeyler ve günahlar getirebileceği için bu şekilde konuşmak kast edilen hususları açıkça söylemekten kat kat daha kötüdür.

EYVAH GIYBET ETTİK, ŞİMDİ NE YAPMALI?

1-) Önce işlediği günahtan pişman olmalı ve samimi bir şekilde tevbe etmeli
2-) Kişinin şahsına direk olarak veya "Allahım! Bizi ve gıybetini yapmış olduğumuz kimseleri bağışla" diye dua etmeli.

"Kim, mümin kardeşinin gıybetini yapar ve sonra kardeşi için Cenab-ı Hakk'a istiğfarda bulunursa, yaptığı gıybete kefaret olur." (Hadis-i Şerif)

3-) İstiğfar ve dua etmemize rağmen içimize sinmeyen bir durum varsa gidip gıybetini yaptığımız kişiden helallik istemeliyiz.

BİR DUA

Allahım! Dillerimiz hep senin rızan yolunda kullanmayı nasip et. Yalan konuşmaktan, yalancı şahitlikten, dedikodudan, gıybetten ve dilin afeti sayılan her türlü kötülükten bizi uzak eyle!

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN

Bu konuda yazılmış çok güzel bir eser olan Faruk Çetin'in "Dilini Tutan Kurtuldu (Bir dil afeti olarak Gıybet)" isimli eserini okuyabilirsiniz.

Hiç yorum yok: