18 Temmuz 2010 Pazar

Nafile Namazlar (Kısaca)

Teheccüd Namazı (Gece Namazı): yatsı namazından sonra , daha uyumadan veya bir miktar uyuduktan sonra. 2 rekattan 12 rekata kadar.

İşrak Namazı: Güneş doğduktan kırk-elli dakikalı zaman geçtikten sonra kılınır. 3 rekattır. "Bir kimse sabah namazını cemâatle kıldıktan sonra oturup güneş doğuncaya kadar zikir ile meşgul olsa, güneş doğunca da iki rekat (İşrak) namaz kılsa, bir nafile hac ve umre sevabına nail olur." (İhyâ, I. 336)

Duhâ (Kuşluk) Namazı : Günün yükselmeye başladığı zamandan Zeval vaktine yarım saat kalıncaya kadar kılınabilir. İki rekattan on rekata kadar kılınır.(İkişer ikişer)

Evvabin Namazı : Akşam namazının sünnetinden hemen sonra, iki rekattan altı rekata kadar kılınır. 6 rekat kılan 12 senelik ibadet yapmış gibidir.

Abdest Şükür Namazı : Abdest veya gusül aldıktan hemen sonra aklından bir şey geçirmeden 2 rekat kılınır.

Tahiyyetül Mescid Namazı : Mescide girdiğinde 2 rekat olarak kılınır.

Yolculuk Namazı : Sefere çıkarken ve seferden döndüğünde eve girmeden 2 rekat olarak kılınır.

Tesbih Namazı : 4 rekattır. Sadece ayakta 15. Diğer rükunlarda 10. Bir rekatta 75 kere) Tesbih şudur: "sübhânellâhi ve'l-hamdü li'llâhi ve lâ ilâhe illallâhü va'llâhu ekber"

Hacet Namazı: Rasûl-i Ekrem -sallallâhu aleyhi ve selem- her hangi bir ihtiyacı olan kimselere iki rek'at namaz kılmalarını sonra Allâh Teâlâ Hazretlerine senâda bulunmasını, Rasûlullâh -aleyhi's-salâtü ve's-selâm-'a salât okumasını, daha sonra da şu duâyı yapmasını söylemiştir: 'Halîm ve kerim olan Allâh'tan başka ilâh yoktur. Arş-ı A'zam'ın rabbi noksan sıfatlardan münezzehtir. Âlemlerin Rabbi'ne hamd olsun. Allâhım! Rahmetine vesile olacak amelleri, mağfiretini celbedecek esbâbı taleb ediyor, her çeşit günahtan koruman için yalvarıyorum. Her çeşit iyilikten zenginlik, her çeşit günahtan selâmet diliyorum. Rabbim! Affetmediğin hiçbir günâhımı, kaldırmadığın hiçbir sıkıntımı bırakma! Rızâna uygun olan her türlü dileğimi yerine getir! Hangi amelden râzı isen onu ver, ey Rahîm olan, bana en ziyâde rahmet gösteren Rabbim!' bundan sonra dünyevî veya uhrevî her ne dilerse taleb eder, çünkü o dilek takdir edilir." (İbn-i Mâce, İkâme, 189; Tirmizî, Vitr, 17)

- Abdest alıp dört rek'at namaz kılan ve şu duayı yapan kimsenin, zorda olsun veya olmasın duası kabul edilir: "Ey gönüllerin sevgilisi (Yâ Vedûd), ey yüce arşın sâhibi, ey dilediğini yapan Allâhım! Ulaşılmayan izzetin, kavuşulmayan saltanatın ve arşını kaplayan nûrun için ...... istiyorum! Ey imdâda koşan Allâhım! Yetiş imdâdıma." (İbn-i Hacer, el-İsabe, IV, 182)

2 yorum:

Unknown dedi ki...

O KADARDA KISA YAZMAMIŞSINIZ

Adsız dedi ki...

Uzununa bak bir de: http://islamyolu.blogspot.com.tr/2010/07/nafile-namazlar.html?m=0