25 Temmuz 2012 Çarşamba

Ramazan: 11 Ayın Sultanı



Kuran'ın nazil olmaya başladığı, orucun farz olduğu, gecelerin teravihlerle bereketlendiği rahmet ayı Ramazan-ı Şerif'i insan en güzel şekilde değerlendirmeli.

Bu ayı nasıl ihya edebiliriz?
Kelime-i şehâdet, istiğfâr ve zikir, cenneti kazanabilmek için bolca amel-i sâlih, cehennemden kurtuluş için harâmlardan ve çirkin şeylerden sakınmak, imkânlar nispetinde çokça hayır ve hasenatta bulunmak, kırık ve mahzûn kalblerin duâsını almak, oruçlu bir kimseye iftar ettirmek Efendimiz (sas)’in Ramazan ayında yapılmasını tavsiye ettiği belli başlı işlerdir. Ramazan mü’minlere fazîlet ve olgunluk kazandırabilecek ilâhî bir rahmet mevsimidir. Oruçlu iken ağza bir şey girmemeye dikkat edildiği gibi ağızdan çıkan kelâma da dikkat edilmelidir. Dedikodu ve incitmeden son derece sakınmalı ve orucun fazîletini azaltmamalıdır. Bu ayı sanki son Ramazan’ımız imiş gibi bilmeli, her türlü feyzinden istifade de a’zami gayret göstermeliyiz.

Kadir gecesi
Ramazan ayının her gecesi bereketlidir ve bu ayda yapılan ibadetlerin sevabı kat katdır. Ancak bu ay içinde öyle bir gece vardır ki O gece bin aydan daha hayırlıdır.

Ramazan ayını 26. ya da 27. gece olarak ihya etsek de aslında kadir gecesi Ramazan ayının içine gizlenmiştir yani Ramazan ayının her hangi bir gecesi Kadir gecesi olabilir. Bu nedenle ‘Her gece Kadir Gecesi olabilir’ mülahazası ile her geceyi hiç değilse Ramazanın özellikle son 10 gecesini çok dinç olarak ibadet ve dua ile değerlendirmeliyiz.

Ramazan Müslümanı Olmayalım
Bir çok insan ne yazık ki ibadetlerine gösterdiği titizliği Ramazan ayı sonrası göstermiyor. Diyelim ki, bir insan Ramazan boyu beş vaktine beş daha ilâve etmiş, elinden tesbihini, başından takkesini düşürmeyen biri hâline gelmiş; ama bu titizlik ve dikkat, sadece Ramazan ayına mahsus kalmış, Ramazan’dan sonra tesbihler, seccadeler sandığa, dinî titizlikler gelecek Ramazan’a bırakılmış... İşte bu, Allah yanında makbul olan titizlik değildir. Allah’ın insanlara ihsan ettiği el, ayak, göz, akıl gibi sayısız nimetleri nasıl sadece Ramazan ayına inhisar etmiyor, ömür boyu devam ediyorsa, Rabb’in emirlerine olan bağlılığımız da Ramazan ayına inhisar etmemeli, ömür boyu devam etmeli, son nefese kadar sürmelidir.

Kaynak: Zaman


~~ Bu Ayın Yazıları ~~


GÜNLÜK HAYATIMIZDA HELALLER VE HARAMLAR - Hayrettin Karaman 


Prof. Dr. Hayrettin Karaman Hocamızın Ramazan Yazıları









~~ Geçmiş Yazılardan Seçmeler ~~

40 yaşından sonra içki ve eroin belasından Risale-i Nur'lar sayesidne kurtulmuş Necmi Bey'in iman hakikatleri ve günahtan kurtulma yolları hakkında ibretlik sohbeti.

Güzel Bir Risale-i Nur Dersi
Çantacı Necmi bey'den seçme risale dersler. Hem öğretici hem keyifli sohbetler.

Cennet ve Cehennem hakkında bilgilendirici ve ibretlik bir video

Gerçekleşen Kıyamet alametleri ve Peygamberimiz (S.A.V.) Hazretlerinin bunları mucivesi olarak 1400 yıl öncelerinden bilmeleri hakkında bir video.

Gaflete dalmış nefislerimize nefis bir ders.

Dürekli ibadetle meşgul olsak da bunu kendimizi mal etmemeliyiz. Allahın rahmeti, inayeti olmasaydı, O yardım etmeseydi, O dilemeseydi asla biz istikamet üzere olamazdık.

Günah bir beladır, ondan daha katmerli bir bela vardır. O da yeistir.

Emanet O'nun olunca artık sen O'na karışamazsın. İsterse seni zincire vurmuş olsun. 'Of' bile demeden ve darılmanın en küçüğünü bile göstermeden dayanmak zorundasın.

Sebeplere riayet etmeli ama neticeyi de Allah'tan beklemeli.

Namaz, ne kadar kıymetdar ve mühim, hem ne kadar ucuz ve az bir masraf ile kazanılır, hem namazsız adam ne kadar dîvâne ve zararlı olduğunu, iki kerre iki dört eder derecesinde kat'î anlamak istersen >>

Bazı insanlar inanların geri kalmışlığı hakkında şüpheye düşüyorlar. >>

Kur'an Okuyalım
Kur'an okumamanın bahanesi olamaz.

Şeytanın Oyunları
Şeytan sürekli bizi kandırmaya çalışıyor. Onu ve onun oyunlarını öğrenelim ki şeytana karşı savunmasız olmayalım.

Kader zulmetmez, adalet eder. İnsan kendi kendine zulmediyor.

Zalimin zulmüne sessiz kalmak -biz ne kadar iyi olursak olalım- acı çekenlerden uzak durmak merhamet midir?

Hakikat Damlaları
Risale-i Nur'lardan damlayan hakikatler..

Ölüm ve Ötesi
Ölüm ölmüyor. Öyleyse bir düşün ölüm ne istiyor?

Ticarette Tartıya önem Vermek
Kısa ve özlü bir öyküyle ticarette tartıya önem vermenin fazileti...

Tevekkül Et Kurtul
Allah'a tevekkülün önemi ve tevekkül edenin kazandıkları

Okuma Notları: Gençlere Pırlanta Ölçüler 2
Fethullah Gülen'in eserlerinden derlenen, gençliğe pırlanta ölçüler